bandinformatie

Breedte van de band (Tyre width)
Breedte van de band in millimeters gemeten van zijkant tot zijkant. In foto boven is de band 215mm breed.

Hoogte/breedte verhouding (Aspect Ratio)
Hoogte van de zijkant (flank) in verhouding tot de breedte. In foto boven zien we dat de flank 65 procent van de breedte bedraagt.
Bij de "sportievere" banden zien we dit getal dalen tot zelfs 30. Let op: een sportievere band oogt misschien beter, rijdt weliswaar iets harder.

Constructie (Construction)
Manier waarop de band vervaardigd wordt. R staat voor "radiaal" band. De koordlagen in de band lopen van hiel tot hiel en staan in voor de sterkte van het karkas. Vroeger bestond voor personenwagens ook de "diagonale" band.

Wieldiameter (Wheel Diameter)
Afmeting van de velg (het wiel zelf) van de ene kant naar de andere. In voorbeeld boven bedraagt die afstand 15 duim (15 inch).

Last Indicatie (Load Index)
Deze index geeft aan wat het maximale gewicht is dat de band onder correcte spanning kan dragen. Vaak bestaan er voor sommige autos
speciale versies van een band, de zogenaamde XL, RF (reinforced) versie. De index ervan is meestal iets hoger. 
Voorbeeld: 225/45 WR17 91Y en 225/45 WR17 XL 94W.

Speed Indicatie (Snelheids Index)
Deze indicatie toont met het symbool (T(190km/u) - H(210km/u) - V(240km/u) - W(>270km/u) - Y(300km/u)) de maximale snelheid aan waarvoor een band geschikt is.

DOT en E Markering (D.O.T. and E Safety Code)

DOT is de kwaliteitsnorm voor de Amerikaanse banden uitgevaardidgd door het Amerikaanse Ministry Of Transportation. 
In Europa is dat een E dat op de band staat in het klein. Daar er in Europa geen banden mogen rijden zonder de E-markering hebben alle banden de E markering. Vaak wordt DOT verwisseld met de produktiedatum van de band. Die datum wordt aangegeven met 4 cijfers waarvan de eerste 2 de week aanduiden en de laatste 2 het jaar van produktie. M.a.w.: 3705 (37st week van jaar 05).

UTQG - Tyre Type
UTQG: ook weer Amerikaanse norm.
Bandtype: P staat voor Passenger. Meestal staat dit type band op een Amerikaans model.

Terug naar Banden
Autobandencollectief aanbieding