Merkdealers zijn duur

De Consumentenbond heeft gepeild naar de kosten van banden online versus kosten van diezelfde banden bij een merkdealer. Uit de peiling is gebleken dat merkdealers tot wel 20% boven de prijzen van de goedkoopste online verkoper uitkomen. Een paar kanttekeningen moeten we hier wel bij maken: Een merkdealer installeert eerst de banden en daarna hoef je ze pas te betalen. Bij de online dealer moet je de installatie zelf doen. Een ander voordeel is dat je bij een merkdealer garantie krijgt.

Als je banden niet goedblijken te zijn, of als ze niet goed zijn gemonteerd, dan kun je dat kosteloos laten verhelpen. Bij een online dealer heb je geen montagegarantie en je zult soms ook meer moeite hebben om de banden om te ruilen of geld terug te krijgen als ze niet goed blijken te zijn. Bovendien kun je bij een merkdealer vaak afdingen op de prijs, waardoor je uiteindelijk best eens rond dezelfde prijs betaalt als bij de online dealer en dan hoef je niet nog zelf aan de slag met je banden.

Ten slotte komen er meestal wat extra kosten bij als je de banden online koopt. Zo betaal je bijvoorbeeld ongeveer € 3, – per band aan verwijderingkosten. Deze kosten betaal je bij de merkdealer ook, maar die zullen je dat meteen erbij vertellen. Bij de online dealer moet je goed op de kleine lettertjes letten.

Zomer-, winter-, of all-weather banden

De prijs hangt ook af van of het om zomer- winter- of all-weather banden gaat. Zomerbanden zijn het goedkoopst, je betaalt meestal tussen de €45, – en de € 70, – per zomerband. Winterbanden zijn het duurst, je betaalt vaak tussen de € 125, – en de € 195, – per winterband. All-weather banden zitten daar met prijzen tussen de € 55, – en € 95, – tussenin. Zomerbanden zijn het goedkoopst, omdat ze de minste profieldikte nodig hebben.

Daarnaast zijn winterbanden verstevigd en verruwd door speciale materialen en technieken. All-weatherbanden zitten er tussenin, omdat ze ook qua materiaal- en technieken tussen zomer- en winterbanden in zitten. Winterbanden mogen dan het duurst zijn, dat wil nog niet zeggen dat je in de zomer even goed op winterbanden kunt rijden. Zomerbanden presteren beter in de zomer, winterbanden bij temperaturen onder de 7 graden Celsius.

All-weather banden zitten daar qua prestaties tussenin. In de zomer rijden ze qua grip en zuinigheid iets minder goed dan zomerbanden, maar beter dan winterbanden. In de winter rijden ze beter dan zomerbanden en winterbanden, maar daalt de temperatuur onder de 7 graden Celsius, dan zijn winterbanden de beste keuze. All-weatherbanden zijn geschikt voor Nederlandse winters, maar in sommige landen worden all-weatherbanden niet getolereerd als winterbanden.

Terug naar Informatie & Tips
Autobandencollectief aanbieding