Factoren om rekening mee te houden

Wist je dat je met meerdere factoren rekening dient te houden als je optimaal gebruik wilt maken van banden? De belangrijkste zijn:

  • de buitentemperatuur;
  • het soort wegdek;
  • de snelheid;
  • de belading van de auto.

Wat weten we over autobanden

De eerste tip:
meet de bandenspanning als er niet meer dan 3 kilometer mee gereden is of wacht 10 minuten zodat de banden kunnen afkoelen. De temperatuur van de banden stijgt namelijk tijdens het rijden en dat heeft invloed op de bandenspanning. Ja, de buitentemperatuur is van invloed op de spanning die je moet hanteren. Wanneer de temperatuur buiten daalt dan neemt de spanning in de banden namelijk ook af en dat is precies de bedoeling. De bandenspanning die je terug vindt op de band of andere officiële documentatie is gebasseerd op een buitentemperatuur van 20 graden. Er gaan heel wat berekeningen aan vooraf om heel precies uit te rekenen hoeveel spanning een specifieke band verliest bij een bepaalde daling van de buitentemperatuur.

Tip 2:
Een simpele, maar iets minder nauwkeurige, manier om de juiste spanning te berekenen is voor elke 10 graden daling van de temperatuur 0,1 bar van de geadviseerde spanning af te trekken. Voorbeeld: Een band met een bandenspanning van 2 bar bij een buitentemperatuur van 20 graden zal bij 10 graden nog maar 1.9 bar spanning hebben.
 
Soort weg en snelheid

Het soort weg en de snelheid waarmee je rijdt zijn ook van invloed op de ideale bandenspanning. In de praktijk is het natuurlijk niet te doen om telekens de spanning aan te passen als je de snelweg op gaat of een grintpad op rijdt, wat kan je dan wel doen?

Tip 3
De ideale bandenspanning neemt af naarmate de snelheid toeneemt. Met dat gegeven kan je rekening houden als je bijvoorbeeld weet dat je op een bepaalde dag, of dagen, voornamelijk in de stad rijdt of juist veel op de snelweg. In het laatste geval is het echt de moeite om 's ochtends even wat spanning van de banden te halen terwijl je bij veel stadskilometers beter wat spanning bij geeft.

Belading van de auto
Het gewicht dat een band moet dragen is van invloed op de ideale bandenspanning. Daarom is het doorgaans zo dat de banden op de vooras meer spanning nodig hebben, doordat de motor vooraan ligt dragen de voorbanden immers het grootste gewicht.

Zodra de auto geladen wordt, passagiers of goederen, dan veranderen de verhoudingen van de draaglast op de 4 banden. Als de bandenspanning op orde is voor een auto zonder belading dan hebben de banden op de achteras minder spanning dan voor. Zodra de auto beladen wordt, meer gewicht op de achteras, dan is het beter om achter wat meer spanning te geven. Weeg dus eens af of je vaker beladen of juist onbeladen de weg op gaat en bepaal aan de hand daarvan de bandenspanning.

Als de situatie daarom vraagt, bijvoorbeeld als je een keer een zware lading moet vervoeren, geef de banden achter dan wat extra spanning bij. Vergeet dan niet om achteraf weer wat lucht uit de banden te laten.

Terug naar Veiligheid
Autobandencollectief aanbieding