Dunlop banden als eerste montage.

Met wereldwijde partnerships en een wereldwijde reputatie is Dunlop een onderneming die continu streeft naar perfectie. Dunlop is de motor achter nieuwe ontwikkelingen in bandentechnologie. Dunlop’s bandenontwerpers werken nauw samen met autofabrikanten en Dunlop’s Europese, Amerikaanse en Japanse zusterondernemingen werken nauw samen voor de beste resultaten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling, testen en fabricage. Sinds jaar en dag staat Dunlop ook garant voor succes in de autosport. Het bekendste voorbeeld hierbij is natuurlijk DTM (Deutsche Tourenwagen Masters). Dunlop is al enkele jaren de exclusieve bandenleverancier voor deze raceklasse.

Dunlop geschiedenis

Eenvoudige ideeën kunnen de wereld veranderen

Het succesverhaal van Dunlop begint niet op vier maar op drie wielen. In 1888 keek de oprichter van Dunlop, veearts John Boyd Dunlop (1840-1921) naar zijn jonge zoon Johnny, die op zijn driewieler met massieve rubberen banden over een hobbelig pad reed. Hij merkte op dat de jongen niet erg hard reed en het leek hem ook niet erg comfortabel. In zijn poging de driewieler voor zijn zoontje comfortabeler en beter controleerbaar te maken, wikkelde hij de wielen in dunne rubberen lappen, lijmde deze aan elkaar en blies het geheel op met een voetbalpomp, waarbij hij de bovenkant van een zuigfles als ventiel gebruikte. Op deze manier ontwikkelde hij het allereerste luchtkussensysteem in de geschiedenis en legde de basis voor de eerste luchtband.
 
In 1890 opende Dunlop de eerste bandenfabriek in Dublin, Ierland en drie jaar later in Hanau, Duitsland; de eerste fabriek op het Europese vasteland. In 1895 reed de eerste auto op luchtbanden en werden Dunlop banden ook verkocht in Frankrijk en Canada en geproduceerd in Australië en de VS. In 1898 was het bedrijf in Dublin uit zijn jasje gegroeid en werd de organisatie verplaatst naar Coventry, Engeland en in 1902 naar het 400 acres grote terrein in Birmingham, Engeland, later bekent onder de naam Fort Dunlop. In 1910 hees Dunlop zijn vlag op een rubberplantage van 50.000 acres in Maleisië. In 1913 opende de eerste Japanse bandenfabriek haar deuren in Kobe. In 1984 werd de fusie tussen de Europese en Amerikaanse activiteiten met de organisatie in Japan tot een onderdeel van de Sumitomo groep een feit. In 1999 vormden Sumitomo en de Goodyear Tyre & Rubber Company een wereldwijde alliantie, waarmee zij ’s werelds grootste bandenfabrikant werd.
 
Om maximaal te profiteren van de globalisering, delen technici en ontwerpers van Dunlop in Europa, de VS en Japan hun expertise met elkaar, zodat de fabrieken op de drie continenten voortdurend banden met een buitengewone prestatie leveren.
 

Terug naar Bandenmerken
Gerelateerde artikelen
Autobandencollectief aanbieding