Meestvoorkomende misverstanden

1. Winterbanden zijn duur
De prijzen van winterbanden lopen ongeveer gelijk aan die van zomerbanden. Terwijl uw voertuig met winterbanden rijdt, houden uw zomerbanden een "winterslaap". Zo blijven deze gespaard voor zware winteromstandigheden zodat ze meer kilometers kunnen afleggen.

2. Bij ons sneeuwt het niet (vaak), dus heb ik geen winterbanden nodig.
Sneeuw is niet het enige dat telt bij de keuze voor winterbanden. Al vanaf temperaturen onder 7 °C rijdt u met winterbanden veiliger.

3. Nieuwe zomerbanden zijn veilig genoeg.
Zomerbanden zijn ongeacht hun profieldiepte per definitie niet geschikt voor winters weer. Winterbanden bieden wegens de speciale samenstelling van het rubber ook op een glad of nat wegdek een betere grip en verhogen dus aanzienlijk de veiligheid.

4. Met winterbanden kan ik niet zo snel rijden.
In principe kunt u met winterbanden even snel rijden als met zomerbanden. De maximumsnelheid hangt af van het snelheidssymbool van de band. Maar hoe dan ook; pas uw snelheid altijd aan de weersomstandigheden aan.

5. Ik heb ABS en ESP, dat is voldoende.
Zelfs de modernste en beste uitrusting laat het afweten wanneer de banden niet aan de situatie op de weg aangepast zijn.

6. Ik kan mijn zomerbanden nergens kwijt als ik winterbanden laat monteren.
U misschien niet, maar bandencentrales bieden altijd de mogelijkheid aan om zomer- of winterbanden op te slaan.

7. Winterbanden zien er niet aantrekkelijk uit.
De nieuwe generatie winterbanden kan probleemloos op aluminium velgen gemonteerd worden – en ook het profiel mag gezien worden!

8. Er wordt toch voldoende geruimd of gestrooid.
Zelfs wanneer alles optimaal georganiseerd is, kunnen de ruim- en strooidiensten niet overal en op hetzelfde moment aan het werk gaan.

9. Ik ben toch goed verzekerd.
De kans op een ongeval is in de winter vele malen hoger. Daarbij bent u altijd de verliezende partij bij een eventueel ongeval: tijd en zeer waarschijnlijk geld – om nog maar te zwijgen van eventuele verwondingen.

10. Voor die paar dagen per jaar loont het niet de moeite om op winterbanden te gaan rijden.
Als we alle dagen optellen waarop het sneeuwt, vriest en ijzelt, dan komen we op meer dagen uit dan enkele tientallen dagen per jaar.
  

Terug naar Informatie & Tips
Autobandencollectief aanbieding